top of page

Zakaj tečaj risanja in slikanja

 

Današnji časi so zelo negotovi in stresni. Z vseh strani imamo občutek, da se na nas zgrinjajo novi pritiski, negotovost in nemoč v nas lahko sprožajo nemir in tesnobo, kar prav nič ne pripomore k zmanjšanju stresa, ki smo mu izpostavljeni vsakodnevno.
Sedaj je še toliko bolj pomembno, da si ustvarimo majhna območja miru in varnosti, v katerih se napolnimo, da lahko odhajamo v svet, kos vsej tej nepredvidljivosti.


Odločila sem se, da bom čim več časa namenila dejavnostim, ki me izpolnjujejo, prek katerih se lahko povežem z drugimi, kjer lahko ustvarjamo nekaj lepega ob podpori in deljenju skupnih trenutkov. Saj je življenje negotovo in čisto prekratko, da bi ga zapravljali v strahu in osamljenosti.


Ena od tovrstnih dejavnosti, ki osmišljajo moje življenje je učenje risanja in slikanja. Predajanje znanja in podpora pri umetniškem ustvarjanju drugim me izpolnjuje in zame ni lepšega občutka, kot zavedanje, da lahko nekdo lažje izrazi svoje ustvarjalne zamisli tudi s pomočjo mojih izkušenj in znanja. Zakaj smo sicer na svetu, če ne zato, da se podpiramo in si delimo skupne trenutke?

"Moji hčeri sta pri Anamari l. 2017/2018 obiskovali tečaj učenja osnov risanja in slikanja »Zelene urice«. Navdušeni smo bili nad kreativnostjo in podajanjem znanja vsem generacijam skozi izmenjavo izkušenj, ob sproščenem druženju, pod taktirko univerzitetne slikarke. Prava inkluzija! Tudi starši smo uživali na zaključni razstavi udeležencev. Priporočam vsem kreativnim in vedoželjnim!" Nina in Matjaž "Ta učiteljica je tako super. Dejansko te uči in usmerja, ne pa kot učiteljica v šoli, ki samo v računalnik gleda in nas pusti same." Enja, 11 let "Včasih je lahko preprost tečaj risanja precej bolj duhovna zadeva kot pa kak duhovni tečaj. Rasteš lahko v vse smeri, ne le likovno." Tadeja "Moja hči (15 let) se je letos pri Anamari individualno pripravljala na preizkus nadarjenosti za Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Celoten program sta zastavili celostno, s poudarkom na zahtevanih tehnikah risanja, slikanja in oblikovanja. Hči je preizkus nadarjenosti uspešno opravila! Ko gledam za nazaj, se mi zdi prav individualen pristop bistven pri takih pripravah, saj poleg učenja tehnik mladostnika tudi opolnomoči in podpre v njegovi samopodobi. Hvala Anamari!" Nina K Anamari sem hodila na individualne priprave za sprejemne izpite na SŠOF (Srednja šola za oblikovanje in fotografijo) februarja 2022. Intenzivno sva vadili prostorsko predstavo, perspektive in 3D modeliranje iz papirja. Prav učenje ena na ena mi je omogočilo boljše zavedanje podrobnosti in me okrepilo v natančnosti. Preizkus nadarjenosti sem marca 2022 uspešno opravila. Sedaj obiskujem 1. letnik SŠOF, smer: Oblikovanje uporabnih predmetov. Zaradi priprav pri Anamari so mi znanja, spretnosti in tehnike, ki jih v šoli jemljemo na novo - postale samoumevne, saj sem jih že prej ponotranjila, tudi tisto kar je mojim sošolcem bilo do sedaj popolnoma neznano. V šoli res uživam, vesela sem, da mi je uspelo priti na Oblikovno. Anamari sem hvaležna za vso mentorstvo in vodstvo, kar mi zelo prav pride še zdaj pri rednem šolskem delu. Maja, 1. letnik SŠOF, OUP

01 Risanje in slikanje jan-maj 2023
bottom of page